A tésztához:
- 50 deka liszt
- 5 deka élesztő
- 5 deka porcukor
- 2 dl tej
- 12 deka vaj/margarin
- 2 tasak vaníliás cukor
- csipet só
- 1 tojás + 2 tojás sárgája
- 1 citrom reszelt héja
A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készitünk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 kk porcukrot és a langyos tej felét, a szélekről hozzákeverünk egy kevés lisztet és letakarva 15 percig kelni hagyjuk. A vajat felolvasztjuk, a maradék tejben elkeverjük a maradék porcukrot,a vaníliás cukrot, sót, a tojást és a két sárgáját, a reszelt citromhéjat és a langyos vajat. Több részletben a liszthez adjuk, összekeverjük, alaposan kidolgozzuk (géppel kb 8-10 perc). Letakarjuk, kétszeresére kelesztjük.
Egy kb 2,5 l űrtartalmú 23 cm átmérőjű kuglófformát vastagon kivajazunk, a tésztát átgyúrjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és 16 db 8x8 cm-es négyzetre vágjuk. Minden négyzet közepébe egy kanálka tölteléket teszünk, gombócokat formálunk belőle, és a formába rakosgatjuk őket. Letakarva duplájára kelesztjük, tetejét megkenjük tojásságájával (esetleg tejjel vagy tejes tojással), és előmelegitett sütőben 180 fokon 40-45 percig sütjük.
A végén még forrón a formában meglocsoljuk 1 dl tej és 2 ek kristálycukor felforralt keverékével evőkanalanként (igy igazán foszlós lesz), 10 percig a formában, azután kivéve rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha már kalács, akkor ajánljuk szeretettel figyelmetekbe Jack és Silvia blogját és a királyi svájci kalácsukat. Jack és Silvia az a tündéri házaspár, akiktől Kini főzni tanul, és akik azokat a remek csokibonbonokat készítik, amikkel szintén csak a fantáziátokat kínoztuk. Ha feltalálják a kóstolóval egybekötött blogot, azonnal átállunk arra, ígérem. :)
3 megjegyzés:
Csak ennyit, hogy ez a lajosmari receptje, nem en voltam ilyan okos :)
A fotó viszont nem hemzőkarcsi ;)
Tücsi! Megtanulsz ilyet sütni? :)
etus
PS: Vagy süssek inkább én? :)
Megjegyzés küldése