kedd, január 6

Gasztro rovat: királyi és pöttyös kalács

Kini kalács-expert lesz. Mikor voltam nála Zürichben akkor megvillogtatta fonottkalács-sütő tehetségét, most meg pöttyös kalácsot sütött. Sajnos én most nem voltam a közelben, de legalább fotót kaptam, hogy mindannyian csorgathassuk a nyálunkat.

(Kini komment: ...ez igazából nem is kuglóf, hanem kalács, csak belebújt a kuglófformába.)

A tésztához:

  • 50 deka liszt
  • 5 deka élesztő
  • 5 deka porcukor
  • 2 dl tej
  • 12 deka vaj/margarin
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1 tojás + 2 tojás sárgája
  • 1 citrom reszelt héja


A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készitünk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 kk porcukrot és a langyos tej felét, a szélekről hozzákeverünk egy kevés lisztet és letakarva 15 percig kelni hagyjuk. A vajat felolvasztjuk, a maradék tejben elkeverjük a maradék porcukrot,a vaníliás cukrot, sót, a tojást és a két sárgáját, a reszelt citromhéjat és a langyos vajat. Több részletben a liszthez adjuk, összekeverjük, alaposan kidolgozzuk (géppel kb 8-10 perc). Letakarjuk, kétszeresére kelesztjük.

Egy kb 2,5 l űrtartalmú 23 cm átmérőjű kuglófformát vastagon kivajazunk, a tésztát átgyúrjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és 16 db 8x8 cm-es négyzetre vágjuk. Minden négyzet közepébe egy kanálka tölteléket teszünk, gombócokat formálunk belőle, és a formába rakosgatjuk őket. Letakarva duplájára kelesztjük, tetejét megkenjük tojásságájával (esetleg tejjel vagy tejes tojással), és előmelegitett sütőben 180 fokon 40-45 percig sütjük.

A végén még forrón a formában meglocsoljuk 1 dl tej és 2 ek kristálycukor felforralt keverékével evőkanalanként (igy igazán foszlós lesz), 10 percig a formában, azután kivéve rácson hagyjuk teljesen kihűlni.



Ha már kalács, akkor ajánljuk szeretettel figyelmetekbe Jack és Silvia blogját és a királyi svájci kalácsukat. Jack és Silvia az a tündéri házaspár, akiktől Kini főzni tanul, és akik azokat a remek csokibonbonokat készítik, amikkel szintén csak a fantáziátokat kínoztuk. Ha feltalálják a kóstolóval egybekötött blogot, azonnal átállunk arra, ígérem. :)

3 megjegyzés:

Kini írta...

Csak ennyit, hogy ez a lajosmari receptje, nem en voltam ilyan okos :)

Bogi írta...

A fotó viszont nem hemzőkarcsi ;)

Névtelen írta...

Tücsi! Megtanulsz ilyet sütni? :)

etus

PS: Vagy süssek inkább én? :)