szerda, január 16

Mpemba-Paradoxon, avagy mi fő a Szépmű konyhájában?

Mpemba-paradoxon (Wikipedia): "A víz különleges tulajdonsága, hogy változatos körülmények között, a fagyni kitett meleg víz hamarabb fagy meg, mint mellette a hideg. A Mpemba-paradoxonra több részleges magyarázatot adtak, de a teljes megértéshez még további vizsgálatokra van szükség."
Ez foglalkoztatja mostanában Tomi kollegámat, úgyhogy tegnap nekiálltunk leteszteltni a folyamatot a teakonyhánkban. Először is lyukat fúrtunk a mélyhűtő rekeszbe, amit a tavaly előtti jégkrémes dobozra rakódott jég teljesen benőtt... ezt még csak egy evőkanalunk bánta... Utána elhelyeztünk két régebbi, de egyforma kávéscsészét a mini jégbarlangban, egyiket hideg csapvízzel töltve, a másikat kb. 30 fokos meleggel. 20 perc után még nem történt semmi, aztán meg jól elfelejtettük, és hazamentünk. Reggel persze már nem tudtam megállapítani, hogy melyik csésze fagyott kockára hamarabb... Úgyhogy hamarosan megismételjük. :)
Ez azért is jó, mert bár nagyon izgi a múzeumi asszisztensi munka is, így garantált, hogy nem kap el a nosztalgia a természettudományos múltam iránt, mert a kísérletek sem hiányoznak az életemből. Tomi kinyírna, ha tudná, hogy ilyenekről írok, de ő spec nem hiszem, hogy olvasni fogja. :D És szerintem vicces. :D
Ja, Mpemba egy tanzániai középiskolás diák volt, 1963 körül, és úgy kezdett el foglalkozni a jelenséggel, hogy főzés órákon a forró jégkrém massza hűlését tanulmányozta.

Nincsenek megjegyzések: