kedd, július 29

Vak tehén

Minden tisztességes női magazinnak van saját séfje. Egyszer már felajánlottam főzés témában nagyon otthon levő Kini barátnémnak a társszerzői posztot, de szerényen visszautasította és eddig csak kommentekben olvashattuk a beszámolókat nem mindennapi kulináris utazásairól. Most viszont végre olvashatjátok az első Gastro Gast-rovatot, íme:


Tegnap voltam egy blindekuh nevű étteremben. A blinde Kuh ugyanaz a játék, mint angolul a blind man's bluff, szóval szembekötősdi. De itt nem a szemedet kötik be, hanem egyszerűen tök sötét van.
A menetrend a következő: megérkezel az étterembe, a recepción még világos van. Itt az uszodákból vagy múzeumból ismerős szekrényekbe elzárod a táskádat, telefonodat, és mindent, ami fényt adhat (tehát pl. a világítós vagy foszforeszkáló számlapú órákat is). Itt nézed meg a menüt is (ami hetente változik), van 2-3-féle előétel, 3-féle főétel (húsos, halas és vega) és 3-féle desszert. Van rendes borlap, kávé, stb.
Amikor az étlapot már eléggé áttanulmányoztad, akkor jön értetek egy pincér, és egymás vállát megfogva szépen bevonatoztok az asztalotokig, a teljes sötétségbe. Ott a pincér mindenki kezét egyenként ráteszi a széke támlájára, le lehet ülni, és elkezdeni tájékozódni az asztalon. Van anyagszalvéta, vizespohár, kés, villa. Utána lehet rendelni, abban biztos lehetsz, hogy a pincér meg fogja jegyezni :) Mi nem rendeltünk előételt, de kaptunk a "ház ajándékából", ami egy uborkás-diós-joghurtos nyári leves-szerűség volt. Utána érkeztek a főételek, és az egészen új kihívások: mi hol van a tányéron? Mennyi van még a tányéromon? Hogyan kell húst vágni,és hogyan marad fönt bármi is a villán? Hogyan tudom megkóstolni a másik kajáját? Ebből két eléggé vicces estünk adódott: először az Andris adott nekem. Beleszúrta a villáját egy darab bárányhúsba - meg sem próbált belőle levágni egy falatot - és mondta, hogy harapjak. Megtaláltam a villát, harapnék, és kiderült, hogy a drága a csontot nyújtotta véletlenül nekem :) A másik vicces eset akkor volt, amikor a rizottómból adtam neki, de még nem volt nyitva a szája. Pech. Mások is ügyeskedtek: az egyik barátunk megjegyezte, hogy mintha neki egyre több dolog lenne a tányérján. Mire a mellette ülő a legteljesebb természetességgel mondta, hogy akkor ő valószínűleg oda pakolta a lerágott báránycsontokat.
A kihívások másik része az italokhoz kapcsolódik: ki kell találni, melyik a buborékos, és melyik a mentes ásványvíz. Van-e még a borosüvegben? Hogyan tudjuk egymásnak átadni az üvegeket anélkül, hogy közben ne borítanánk föl az összes útba eső poharat? Hogyan lehet koccintani?
Eddig is felnéztünk rá, de most nagyon elkezdtük tisztelni azt a vak kollegánkat, aki kulturáltan tud enni a kantinban, a keze helyett evőeszközöket használ, és nem csinál maga körül tökéletes disznóólat :) Kész szerencse volt, hogy a nagy sötétben senki nem látott, úgyhogy Chloe kényelmesen elfogyaszthatta teljes vacsoráját kézzel (gyönyörű tiszta maradt az evőeszköze :)), Andris kibányászhatta a málnamagot a fogai közül,és én kinyalogathattam a tányért a csokitorta után.
Végülis egész higiénikus állapotban jöttünk ki az étteremből, habár a partedliként a nyakunkba gyűrt szalvétákat az asztalon hagytuk - azok árulkodhattak képességeinkről és szerencsénkről.
Hát ilyen volt a Vak Tehénnél, mindenkinek ajánlom, aki Zürichben jár, de lehet testvérintézményeket találni Európa számos pontján ezen a honlapon: www.blindekuh.ch (aki részletes információra kíváncsi, az a német verzióval próbálkozzon, az angol sajnos nem teljes)

Kini aus Zürich

1 megjegyzés:

Avri Shacham írta...

Tetszik nekem a stílusod és az is, hogy naponta írsz. Ezt akartam csak ide írni, aztán rájöttem, hogy tulajdonképpen ez a valódi blog és nem amit én művelek, (bár persze szabad világban élűnk - már aki - és senki nem szabja meg mit kell és hogy kell.
Mégis, elkezdtem gondolkodni és rájöttem, hogy képes lennék én is erre, csak egy kis önfegyelem kell hozzá. Talán egyszer.
Kösz, hogy meghallgattál
Avri
//itthonotthon.blogspot.com
http://itthonotthon.blog.hu