péntek, április 25

Gasztro kínzatás

Merő szadizmusból szeretném mindenkivel megosztani, hogy tegnap összedobtam vacsira az egyik kedvenc salátámat. Ezt a receptet még volt lakótársammal, Csillával a skandináviábaköltözött-skótpasis-akinekagyerekévelaziwiwenfotómvan barátnémmal fedeztük fel, ha jól emlékszem a Praktika magazin főzzünkfurcsát rovatában. A lényege, hogy apróra tépkedett salátára körtét kockázunk, meg zellerszárat (ez most kimaradt, a francba, tudtam, hogy valami kimaradt...), megszórjuk reszeltsajttal (esetleg márványsajtot morzsolunk bele, mmm) és rádobáljuk az oliva olajon pirított fűszeres csirkecsíkokat. Én most beleaprítottam egy sárga kaliforniai paprikát is, mert olyan vidám színe volt. A fűszerezésnél pedig nem fukarkodtam: őrölt színes bors, csirke fűszersó, chilli, méz és egy kis fokhagyma. Ennek a salátának nincs külön dresszingje, a megmaradt fűszeres olajjal kell kicsit meglocsolni. A korona a műalkotás tetején a pirított fenyőmag. Csillával általában kihagytuk a sajtot, helyette csináltunk diós-sajtos pirítóst. Na, most már magamat is kínzom, úgyhogy abbahagyom. Bevallom, titkos reményeket táplálok aziránt, hogy Kini valami extra ötletet kommentáljon a recepthez...

Találtam érdekes oldalakat:
Ági főz blog: Tipikusan olyan nő, aki ilyeneket ír, hogy "tegnap megláttam azt a libamájat, és nem bírtam otthagyni"... És a hozzávalók 95%-áról már hallottam. Ez jó arány. :)
Vom Fass: Különleges olajok és ecetek szakboltja. Valakitől hallottam már erről, hogy az apósáék boltja, és szóljak, ha kell onnan valami... Remélem gyorsan eszembe jut. :D

3 megjegyzés:

Kini írta...

Megszolitva erzem magam ;)

Naszoval: az emberiseg (vagy a romaiak?) egyik legnyonyorubb talalmanya a Romertopf - tessek hassznalni! Ohne zsiradek, befuszerezett csirkecombok bele (borostul tessen, vegen fedot leveve rapiritani!), esetleg melledobni almar, mazsolat. Ja, meg persze pofatlanul sok fokhagymat. Habar ez egy kicsit osziesebb.

Ha tavasz van, marpedig allitolag az van, akkor ugye salatak, ami nem az erossegem, de most jartam Kaliforniaban, es ott szepen hasznaljak salatanak a zsenge spenotleveleket. Ra valamilyen keksajt es mondjuk aszalt sargabarack, egyszeru olivaolajat kivan csak.

A frissen orol bors nagyon helyes megkozelites, de jo nagyra oroljon, ne poritson, mert akkor elvesz a sava-borsa. Hehe.

De a lenyeg a csokolade, jo minosegu, sotet, mondjuk brownie-ba sutve, jo ragacsosra. Ha az egeszsegnek is akarunk adnie gyet, akkor hozza erdeigyumolcs-ontet, sok-sok cukorral, hosszan fozve (es igy mar nem is egeszseges - de finom!).

Ja, aki veletlenul szereti a repakremlevest (en imadom, korianderesen), az kiprobalhatja koriander nelkul, viszont tejszin helyett kokusztejjel - egeszen uj modon ut! ;)

Bucsuzoul tessek kiprobalni egy spenottal vagy valami sajtfelevel toltott raviolit citromos-tejszines-zsalyas szosszal, vagy pedig a jol bevalt pestoban csereljuk ki a bazsalikomot ruccolara, amibe megy meg egy pici vizitorma is.

Most abbahagyom, mert elazik a billentyuzet...

Kini írta...

Ja, a recepted ugy tokeletes, ahogy van :D (Vagy probald ki ugyanezt spenottal, csak hogy hazabeszeljek. Annyira zsengenek kell lennie, hogy rendes levelnek nezzen ki, ne legye annyira spenot-szeru meg.)

Bogi írta...

Iiiigen! Kevesebb, mint két óra alatt valóra vált egy titkos vágyam! :)